28/9/2013

Από zougla.gr
Στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εξακολουθεί να κρατείται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Νίκος Μίχος καθώς και 12 στελέχη της οργάνωσης (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ένας ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ στον Πειραιά).

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, εκ των οποίων η μία αφορά στον Χρήστο Παππά, ενώ στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει συνολικά πάνω από 30 άτομα. Όπως είχε δηλώσει το πρωί στο zougla.gr ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας «Μετά από έρευνα της εισαγγελίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις εντός της ημέρας».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, παραδόθηκε λίγο μετά τις 14.50 το μεσημέρι οικειοθελώς στους αστυνομικούς, κάνοντας την εμφάνισή του στο κτήριο της Γ.Α.Δ.Α..
Η επιχείρηση της αστυνομίας ακολούθησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρενέβη ύστερα από την ενεργοποίηση της παραγγελίας της εισαγγελίας, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.
Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα Χ. Βουρλιώτη.
Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις βασίζονται στις 32 δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στον Άρειο Πάγο, καθώς και σε καταθέσεις μαρτύρων.
Το πόρισμα του εισαγγελέα
Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του εισαγγελέα με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για τα στελέχη και τους βουλευτές της Χ.Α. αλλά και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.
Το πόρισμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση, τη δομή και την ιεραρχία του κόμματος, δίνοντας διεισδυτικό ρόλο στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από το 1987. Στο πόρισμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρεται ως «Fuhrerprinzip», προκειμένου να αναδειχθεί ως αρχηγός, ενώ ο υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρήστος Παππάς.
Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται να συνομιλούν μεταξύ τους και να γνωρίζουν για τις παράνομες πράξεις της οργάνωσης.
Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη της ΧΑ.
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν, προέκυψαν από δέκα δικογραφίες που αφορούν κακουργήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονίες και βαριά περιστατικά.
Από τους δέκα φακέλους, οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι αυτές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα.
Παρακάμπτεται η βουλευτική ασυλία
Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Νομικοί κύκλοι, εξηγούν στο zougla.gr ότι, όταν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ιδιαίτερα ο αρχηγός και διευθύνων αυτής αλλά και τα μέλη της αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 10 – 20 ετών.
«Όταν πρόκειται για κακούργημα η βουλευτική ασυλία παρακάμπτεται. Η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι κακούργημα. Βέβαια, το τι στοιχεία έχει ο εισαγγελέας και πως θα ασκηθούν οι διώξεις δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στο zougla.gr, εξήγησε ότι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα εγκλήματα, καθώς προσβάλει απεριόριστο αριθμό εννόμων αγαθών.
«Η συγκρότηση της έχει διάρκεια. Οι ποινές έχουν αυξηθεί και είναι ένα αδίκημα διαρκές που προσβάλει την έννομη τάξη και τους θεσμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εγκληματική οργάνωση
Το zougla.gr είχε γράψει από χτες ότι ο πολιτικός και δικαστικός κλοιός γύρω από τη Χρυσή Αυγή έσφιγγε ασφυκτικά.
Καλά ενημερωμένες πηγές είχαν αναφέρει στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι, από τις μέχρι τώρα καταθέσεις, προέκυπταν στοιχεία που οδηγούσαν σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ενίσχυαν την προοπτική χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κόμματος ως εγκληματικής οργάνωσης.
Έτσι κι έγινε...
Δεν χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους.
Τη βουλευτική ιδιότητα τη χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Κλείνει η κάνουλα της κρατικής επιχορήγησης
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι σταματά η κρατική επιχορήγηση προς τη Χρυσή Αυγή.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων όταν σε πρόσωπα που τα διοικούν, ή βουλευτές τους, έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
Η ρύθμιση αποφασίστηκε κατ' εντολήν του πρωθυπουργού και φωτογραφίζει τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει ήδη λάβει κρατική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 830.000 ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευτεί επιπλέον 232.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή:
του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη
του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου
του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και
του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος απείλησε με... πολιτικό σεισμό -σε μια ύστατη προσπάθεια να προστατεύσει το κόμμα του-, κάνοντας λόγο για μαζική παραίτηση των βουλευτών του.
«Μπορούμε να πηγαίνουμε τη χώρα κάθε μήνα σε εκλογές προκειμένου να προστατεύσουμε το κόμμα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βεργίνα TV.
Παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις έδρες τους θα προκαλούσε επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες.
zougla.gr