Ενημερωτικά

Δερβενιώτες

1 Ρώμος Φιλύρας. Δημοσιογράφος-πεζογράφος, ποιητής Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Β. Οικονομόπουλος. Γεννήθηκε στο Δερβένι το 1898 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1942. Γνωστό μας ποίημα "Το Δερβένι μας"
2 Μπαλής Γεώργιος. Νομικός, Καθηγητής του αστ. Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ακαδημαικός Γεννήθηκε το 1879 στο Δερβένι και απεβίωσε το 1959.
3 Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος Νομικός και Πολιτικός Γεννήθηκε στο Δερβένι το 1893 Διετέλεσε Υπουργός. (Κοινωνικής Πρόνοιας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας) Ως υπουργός Γεωργίας, με τους νόμους 3487/55 και 4169/61 οργάνωσε τον ΟΓΑ και θεσμοθέτησε τις αγροτικές συντάξεις και την περίθαλψη των αγροτών. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1962 Η προτομή του (έργο του γλύπτη Δογούλη) στολίζει την ομώνυμη πλατεία.
4 Καυκάς Κων. Αρεοπαγίτης και Υπηρεσιακός. πρωθυπουργός Πρόεδρος του ΑΠ από 1959 έως το 1963
5 Γιαννούλης Π Φίλιππος Ιατρός 1905-1992
6 Καθάρειος Χρ Αρεοπαγίτης
7 Βυζάς Σπύρος Αντιστράτηγος 1907-1971
8 Καραβάς Ανδρέας Τεχνικός Δ/ντής ΟΤΕ 1914-1993
9 Βυζάς Μιχαήλ
10 Γεωργαλάς Γεώργιος Καθηγητής πανεπιστημίου (Δερβένι 1887 - Αθήνα 1980)

Οικογένειες:ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΙΕΛΟΣ, ΑΡΦΑΡΙΩΤΗΣ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΥΖΑΣ, ΓΕΡΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΓΙΟΓΙΟΣ, ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ, ΓΚΟΚΟΣ, ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡΙΒΑΣ, ΔΑΜΑΛΑΣ, ΔΕΛΗΣ, ΔΕΝΔΡΙΝΕΛΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗΣ, ΔΟΥΡΗΣ, ΔΟΥΣΚΑΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ, ΖΑΒΑΛΗΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΙΟΖΙΩΚΟΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΑΘΑΡΕΙΟΣ, ΚΑΪΤΣΑΣ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΡΟΥΖΟΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΚΕΚΕΡΗΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ, ΚΟΝΤΟΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΔΟΥΛΗΣ, ΚΟΡΡΑΣ,ΚΟΣΟΡΕΛΟΣ, ΚΟΥΚΙΟΣ, ΚΟΥΛΑΜΑΣ, ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΣ, ΛΑΖΑΝΑΣ, ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ΛΑΛΟΣ, ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΜΑΚΡΗΣ, ΜΑΝΕΤΑΣ, ΜΑΝΕΤΤΑΣ, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΑΜΑΘΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΝΤΖΕΛΙΔΗΣ, ΜΕΤΕΒΕΛΗΣ, ΜΟΥΓΙΟΣ, ΜΠΑΜΠΑΣΗΣ, ΝΙΑΝΙΑΡΟΣ, ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ, ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΑΡΑΜΠΑΛΗΣ, ΣΙΑΠΙΚΑΣ, ΣΙΟΚΟΡΕΛΟΣ, ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ , ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΘΗΣ, ΤΟΛΙΑΣ, ΦΕΙΔΑΚΗΣ, ΦΡΑΝΤΖΗΣ, ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ, ΧΙΝΟΣ, ΧΙΩΤΗΣ, ΨΑΡΡΟΣ.

Ονομασία-Προέλευση

Το όνομα Δερβένι προέρχεται από το τούρκικο derven(στενό πέρασμα) επειδή έχει κτιστεί σε μία στενή λουρίδα εκτάσεως μεταξύ βουνού και θάλασσας. Κατά το παρελθόν είχε μετονομασθεί το 1928 σε Στενόπορον, το 1929 σε Ακταίον, και το 1933 επανήλθε το Δερβένι. Το Δερβένι είναι νέα σχετικά κωμόπολη και δημιουργήθηκε από κατοίκους της γειτονικής Ζάχολης κατά το πλείστον, μεταξύ του 1861 και του 1865. Αυτό απορρέει εκ του γεγονότος ότι στην απογραφή του 1851 δεν αναφέρονται κάτοικοι Δερβενίου, ενώ το 1866 το Δερβένι αναφέρεται ότι είχε διατελέσει έδρα του τ. δήμου Ευρωστίνης από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο.

Υπηρεσίες

Στο Δερβένι λειτουργούν οι εξής Υπηρεσίες: Δασονομείο, Αγροτικό Ιατρείο, ΕΛΤΑ, τράπεζα Πειραιώς (ΠΡΩΗΝ ΑΤΕ) και ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.

Αξιοθέατα


Ζάχολη περί τα 20 λεπτά της ώρας.
Περίπατος στο Ρέμα της Ζάχολης.
Φαγητό σε δύο Ταβέρνες.
Ξενώνας.